Дали повторно ја пропуштаме можноста да бидеме енергетски фактори во регионот

Published by Zoran Mitreski on

Индустриски масивен проект кој се третира како пионерски, ќе биде инсталиран на териториите меѓу Франција и Шпанија.
За проектот, потребно е да се инсталираат 6.800 километри гасовод до 2030 година за да се поврзат со „водородните долини“ и 22.900 километри водородна мрежа низ цела Европа до 2040 година, од кои 75% ќе бидат адаптирани гасоводи за природен гас што се веќе во функција.
Водородот кој ќе се транспортира преку гасоводот ќе се произведува со електролиза на вода во Шпанија, преку соларна енергија по многу конкурентни цени поради големиот соларен ресурс во регионот на Арагон.
Преносот до електраната ќе биде обезбеден од гасните мрежи Енагас и Терега сè додека не се развие инфраструктура посветена специјално за водородот.
Централата ќе се снабдува со водород од 2026 година и ќе произведува 100% обновлива енергија, декарбонизирана и транспортирана, со што ќе се спречи испуштање на повеќе од 700 000 тони емисии на СО2 годишно.
Проектот ќе има за цел да го проучи производството и снабдувањето со обновлив водород од Шпанија во Франција помеѓу DH2 и Gazel Energie, како и преносот на водород од Шпанија во Франција помеѓу Енагас и Терега.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *