Дали на чудните авионски траги на чистото небо им доаѓа крајот

Published by Zoran Mitreski on

Стартап најави дека старите авиони ќе се претворат во електрични авиони со 100 патници до 2026 година
Воздухопловната индустрија е одговорна за околу 2,5% од глобалните емисии, а нејзиното влијание врз климата е околу 3,5% од целото антропогено глобално затоплување.
Стартап компанијата Рајт Електрик ќе ги конвертира постоечките авиони BAe 146, првпат произведени од британската воздушна компанија BAE Systems во 1980-тите, во електрични авиони. Со повторна употреба на постојните авиони, Рајт Електрик може да ги забрза процесите на сертификација за да започне побрзо да лета со авиони со нула емисии.
Сертификациите за нови авиони може да траат многу години. Компанијата полека ќе вгради во секој од четирите млазни авиони BAe 146 нови мотори од 2 MW на електро погон, кој процес ќе биде комплетиран до 2026 година.
„Нивото на моќност и тежина прикажани со нашиот нов мотор од 2 MW ќе стане основна линија за секој нов електричен авион и е клучна технологија во нашиот мегават систем“, рече Џеф Енглер, извршен директор на Рајт Електрик, во соопштението за печатот во септември 2021 година.
Електричните авиони наречени Wright Spirit удобно ќе превезуваат 100 патници во тивко возење, за разлика од конвенционално бучните авиони. Авионите ќе имаат домет од околу 717 километри, што според Clean Technica, тоа е околу еден час лет. Ова може да изгледа брзо, но овие кратки летови често се норма низ Европа, па дури и за деловни патници. Замената на честите летови на кратки релации за патување со нула емисии може да има големо влијание.
Рајт Електрик се фокусира на намалување на емисиите за овие кратки летови со висока побарувачка, особено од Сеул до Џеџу, кој е најпрометната рута во светот со 14 милиони патници годишно, како и од Лондон до Париз, Рио де Жанеиро до Сао Паоло и Сан Франциско до Лос Анџелес.
„Авијацијата се обврза на нето-нула емисии на јаглерод до 2050 година, но Рајт Електрик е посветена на 100% намалување на сите емисии почнувајќи од 2026 година“, рече Енглер. „Бидејќи ја изградивме најголемата воздушна погонска група во светот, можеме да ја изградиме најголемата реконструкција на светот со нула емисии директно да ги опслужува најпрометните рути во светот“.
Напорите на Рајт Електрик за отстранување на патничките авиони со нула емисии од земјата беа забележани од многумина. Компанијата доби финансирање, договори и соработка со неколку владини оддели, организации и авиокомпании за да ја оживее оваа технологија, вклучувајќи ги НАСА, Министерството за енергетика на САД, Воздухопловните сили на САД, Вива Аеробус и Еаsy Јет.
Тестирањето на летот со еден електричен мотор ќе започне во 2023 година, проследено со тестирање со два електрични мотори во 2024 година и ќе доведе до летање со целосно електрични авиони во 2026 година.
Рајт Електрик исто така работи на развој на водечки авион кој ќе превезува 186 патници со над 800 милји на опсегот. Нивната цел е овој поголем авион да биде во употреба до 2030 година, се вели во соопштението на компанијата.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *