Дали EV батерии навистина можат да издржат над милион километри

Published by Zoran Mitreski on

Моторите со внатрешно согорување на денешниот пазар обично можат да траат околу 300.000 километри со одредено редовно одржување на возилата. Ова се смета за добар животен век за секое возило.
Неодамна, повеќе производители на батерии за ЕВ најавија пристигнување на батерија „милион километри“ за ЕВ. Во мај 2020 година, Џенерал Моторс објави соопштение во кое тврди дека тие се „скоро таму“ за да ја развијат батерија.
Едно од најголемите имиња во ЕВ е Тесла, и не е изненадување што Тесла наскоро ќе може да ги напојува своите ЕВ возила со батерии за повеќе од еден милион километри во текот на својот животен век.
Тоа е двојно поголема од километражата што може да ја очекуваат сегашните Теслини ЕВ.
Сега се оди понатаму за производство на батерија што може да трае 16 години или 1,5 милиони километри. Идејата зад ова не е само да се намали отстранувањето на отпадот од батериите кога ќе им истече векот на траење, туку и да се спроведе шема за рециклирање на батеријата.
Кога ќе купите ЕВ денес, тоа ќе биде со гарантен период од 8-10 години или 150-300.000 километри. Некои аспекти на гаранцијата може да се разликуваат од производител до производител. Сепак, некои ќе гарантираат дека батеријата ќе задржи најмалку 70% од оригиналниот капацитет во текот на гарантниот период.
Тековните грижи околу батериите се: колку долго ќе трае батеријата? Како ќе се намали капацитетот и опсегот на полнење со текот на времето? Ова се прашања што секој купувач на ЕВ ќе ги постави кога инвестира во електрични возила. Батерија што може да трае повеќе од еден милион километри најверојатно ќе го надживее самиот автомобил, несомнено ќе одговори на овие прашања. Дури и со гарантен рок од 750.000 километри, тоа ќе помогне далеку да ги олесни загрижените за замена на батеријата со големи трошоци во иднина. Ова повеќе би било случај со службени возила за испораки или такси фирми.
И покрај тоа што технологијата е веќе таму или „скоро таму“, како што тврдат производителите, веројатно нема да ги гледаме овие батерии скоро на пазарот до 2030 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *