CRYOGAS – Енергенс на иднината

Published by admin on

Водородот е во центарот на плановите на повеќето европски влади за нулта емисија, затоа е од витално значење постигнувањето на успешен пренос на енергија.
Сепак, не е спорно дека најобилниот елемент пронајден во универзумот допрва треба да надмине многу предизвици за да стане значаен фактор што придонесува во енергетската транзиција.
Меѓу овие проблеми, складирањето и полнењето на водород остануваат основни предизвици во транспортниот сектор. Посебна форма на водород, имено водород CRYOGAS, може да испорача можни алтернативи.
За среќа, компаниите, особено стартапите како Cryomotive GmbH, се обидоа да ги решат овие предизвици. Тие сакаат да ги полнат возилата со CRYOGAS (CcH2), кои потекнуваат од масовно чување на течен водород со помош на криогена компресија. Како и кај целиот водород, тој мора да помине низ еден од многуте можни процеси на производство. Стартапот планира да користи зелен водород што се произведува преку електролиза со употреба на обновливи енергии (соларна и ветер) и десолинизирана морска вода.
Водородот се складира и транспортира со бродски превоз напојуван од истото гориво, обезбедувајќи ги пазарите во Европа и останатите континенти.
Покрај краткорочното складирање на електрична енергија во батериите, водородот има голема улога и како енергетски енергенс на меѓународниот сектор за трговија со енергенси и гориво.
За еден, CRYOGAS (многу ладен – криоген – водороден гас) има волуметриска густина на складирање поголема од 1,2 kWh / L, што е над целта за складирање на водород на Министерството за Енергетика на САД од 1 kWh / L.
Конвенционален камион со погон на фосилно гориво емитува приближно 900 грама CO2 на километар, додека камион гориво со криогас не испушта повеќе од 10 грама CO2 на километар. Ако сите камиони како гориво користат зелен хидроген CRYOGAS, светот ќе ги намали емисиите на транспорт на тешки возила за над 80%!
Самата станица за полнење гориво чини помалку од половина од гасните хидрогенски станици под висок притисок (<0,5 € / кг). Со обновлива енергија со ниска цена како влезен извор, криогасот ќе испорачува и гориво со ниска цена.
Конечно, камион хидроген CRYOGAS се полни за помалку од 10 минути, што не е многу подолго од камионите со гориво.
Сериското производство е планирано да започне помеѓу 2024 и 2025 година.
Многу е важно конечно да успееме во декарбонизацијата на планетата, кое не е важно само за нас, туку и за наредните генерации што доаѓаат после нас.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *