Црногорскиот ЕПЦГ подготвен за реконструкција на ТЕ Плевља и покрај скокот на трошоците

Published by Zoran Mitreski on

Црногорското државно претпријатие за електростопанство EPCG вели дека подготвителните работи се речиси завршени за еколошката изградба на термоцентралата Пљевља, додавајќи дека проектот е неопходен за да се спречи масовниот увоз на електрична енергија.
Изведувачите бараат 15 милиони евра повеќе од првично договореното.
Ако единствената црногорска термоцентрала на јаглен излезе од мрежа, земјата ќе мора да увезува 1,5 TWh електрична енергија на годишно ниво, во моментов во вредност од 200 милиони евра или скоро до 1 милион евра дневно, според владиното претпријатие Електропривреда Црне Горe (EPCG). Компанијата соопшти дека подготовките за таканаречената еколошка реконструкција на 225 MW ТЕ Плевља се при крај и дека таа ќе започне наскоро.
Земјата вети дека ќе го напушти јагленот до 2035 година, но премиерот Здравко Кривокапиќ процени дека постројката во Пљевља најверојатно ќе биде затворена до 2030 година.
Црна Гора веќе ги прекршува своите обврски во рамките на Енергетската заедница од декември, кога термоцентралата потроши 20.000 работни часови што беше причина за целосно ремонтирање на фабриката.
Понатаму, конзорциумот предводен од кинеската Donfang Electric International Corp., кој беше избран во 2019 година за реконструкција, неодамна побара 15 милиони евра над договорената цена од 54,4 милиони евра.
Главниот извршен директор на EPCG, Никола Ровчанин, тврди дека „тоа не е проблем“ и дека стабилноста на снабдувањето мора да се одржи.
Компанијата ќе претрпи годишна загуба доколку ТЕ Плевља прекине со работа на 15 дена, рече тој и наведе дека постои неочекувано ниско ниво на вода во акумулациите на нејзините хидроцентрали.
Ровчанин истакна дека реконструкцијата ќе трае три и пол години и дека објектот ќе биде исклучен неколку месеци. Сите тековно планирани енергетски капацитети би имале вкупна моќност од 1,5 TWh, рече тој.
Проектот ќе ја зголеми ефикасноста до 31% и ќе ги намали емисиите на потребните нивоа, според извршниот директор.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *