Чиле сака да извезува соларна енергија во Азија преку подводен кабел долг 15.000 километри

Published by Zoran Mitreski on

Проектот Антиподас беше најавен од чилеанската влада минатата недела. Тој е насочен кон искористување на огромниот сончев потенцијал на пустината Атакама, кој е регион во светот со најголемо сончево зрачење.
Чилеанската влада планира да изгради подводен кабел за извоз на фотоволтаичната енергија во Кина, според чилеанското здружение за соларна енергија ACESOL, кое ја цитираше изјавата на чилеанскиот претседател, Себастијан Пињера, за време на Националниот состанок на претприемачи (ENADE).
Пињера објасни дека, преку кабелот, електричната енергија произведена од 200 – 600 GW капацитет за производство на фотоволтаици може да пренесе енергија во азиските земји кога е дење во Чиле и ноќе низ Пацификот, или кога е зима во Азија и лето во Јужната хемисфера.
„Имаме пустини со најголемо сончево зрачење во светот и огромен потенцијал за генерирање чиста, обновлива и економска сончева енергија, која можеме да ја извезуваме во текот на денот за да ги снабдуваме азиските земји“, рече Пињера.
Претседателот појасни дека идејата е особено амбициозна и дека за нејзиното спроведување потребни се студии и стратешки сојузи со големите азиски економии. Кабелот би требало да биде долг околу 15.000 километри, а изградбата на кабел долг 1.300 километри би чинела 2 милијарди долари. Дополнително, би било неопходно да се инвестира во нови соларни централи бидејќи Чиле има инсталирано само 3.106 MW фотоволтаичен капацитет.
Во Европа, британската компанија Xlinks пролетта објави дека планира да изгради 10,5 GW ветерна и соларна енергија во Мароко и да ја продаде енергијата произведена од огромната централа преку подводен далновод. Севкупно, Xlinks очекува да инвестира околу 18 милијарди фунти (24,1 милијарди долари).
Во Азија, Sun Cable го предводи конзорциумот кој сака да го изгради проектот Australia-ASEAN Power Link (AAPL), кој би извезувал сончева енергија произведена од австралиските ненаселени реони во Сингапур преку подводен кабел за пренос.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *