Цени за полнење на електричните возила низ светот

Published by admin on

 

Цените на комуналните услуги што се наплатуваат за електрична енергија варираат различно во различни делови на светот, исто како и цените на бензинот.
Сепак, електричните возила се поевтини за возење според поминати километри скоро насекаде, благодарение на далеку поголемата ефикасност на електричниот мотор и фактот дека и регионите со високи цени на електрична енергија имаат тенденција да имаат високи цени на бензинот, и како грубо правило е дека возењето со EV треба да чини околу една третина од она што го чини возењето со возило на бензиски погон.
Направена е инфо графика според коштањето на полнење на моделот Тесла 3 со батерија од 100 kW.
Најевтино место за полнење е Чиле, која земја е благословена со изобилство на хидро и термална енергија.
Просечната тарифа на електрична енергија во јужноамериканската земја е 0.077 USD/kWh, што чини само 2.7 USD за да возите со вашиот Тесла 3 растојание од 100 милји (156 km).
Двете земји со најскапа енергија во светот Германија и Данска, се лидери во производството на енергија од обновливи извори.
Во Германија денес обновливите извори сочинуваат 41% од вкупното производство на ел. енергија и полнењето на Тесла 3 кошта 0.33 USD/kWh за 156 km или тоа е 12.74 USD за управување на возилото до 156 km.
Во Данска која може да се пофали со најголем удел во енергијата на ветерот во светот, полнењето кошта 0.34 USD/kWh а возењето со истиот модел на автомобил кошта 13.13 USD за 100 милји (156 km).
Цената на енергија во секоја земја варира од 20-30% во зависност од кој трговец ја купувате таа енергија, али во секој случај најевтина верзија за полнење е ако се има свој соларен систем и сопствен полнач за вашиот автомобил, која цена е драстично поевтина отколку во било кој друг случај и во било која земја.
Цената денес на курсната листа за доларот е USD / EU = 0.82 или USD / MKD = 51. 12
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *