Бугарската влада ги субвенционира бизнисите со 51 евро/MWh

Published by Zoran Mitreski on

Бугарската привремена влада одлучи да ги удвои субвенциите за индустриските потрошувачи од 26 на 51 евро како олеснување за високите цени на струјата. Таа рече дека ќе започне со плаќањата што е можно поскоро.
Пред речиси еден месец, привремената влада предложи да се плаќа по 26 евра за мегават час за струја што ќе се троши во првите шест месеци од следната година. Во тоа време, официјалните лица рекоа дека мерката ќе треба да биде усвоена како дел од нацрт-буџетот за 2022 година од новиот парламент по изборите закажани за 14 ноември.
Сега владата ја зголеми субвенцијата на 51 евро и откри дека ќе ги покрие октомври и ноември. Се вели дека отштетата ќе биде исплатена до крајот на годината. Денеска цената на струјата на претпладневниот пазар на националната берза за електрична енергија ИБЕКС е 219 евра за мегават час, што е за 85% повисока од крајот на минатата година.
Привремениот премиер Стефан Јанев рече дека владата за октомври и ноември ќе обештети околу 630.000 потрошувачи на електрична енергија.
Субвенциите ќе се доделуваат автоматски врз основа на договор склучен меѓу Министерството за енергетика и трговците со електрична енергија, објави Investor.bg.
Шемата се очекува да чини околу 230 милиони евра. Предвидено е да се финансира од профитот на нуклеарната централа Козлодуј.
Премиерот Стефан Јанев рече дека Владата ќе продолжи да разговара за овие прашања со бизнисите и синдикатите.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *