Батериите како начин за балансирање на енергетските системи

Published by admin on

Стотици контејнери се подготвени за испорака, полни со ќелии на батерии кои ќе помогнат во испораката на електрична енергија до мрежата на Велика Британија.
Ваквите постројки за батерии треба да станат позната глетка низ Велика Британија и на други места. Обновливите извори како ветерот и сонцето стануваат поевтини од фосилните горива во повеќето делови на светот, но им треба складирање за да бидат одржлив, стабилен извор на енергија.
Премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон вети дека ќе инсталира доволно ветерници за напојување на секој дом до 2030 година, но за тоа ќе бидат потребни решенија за управување со наизменичното снабдување со енергија.
Тоа е местото каде што идеално се вклопуваат батериите – уреди кои ја складираат електричната енергија како хемиска енергија.
Литиум-јонските батерии, користени во мобилните телефони и електричните автомобили Тесла, во моментов се доминантна технологија за складирање и се инсталираат од Калифорнија до Австралија, и најверојатно Кент, да им помогне на електричните мрежи да управуваат со зголемените залихи на обновлива енергија. Илон Маск, извршниот директор на Тесла, изјави дека очекува деловниот енергетски бизнис на компанијата – вклучително и снабдувањето со соларни и огромни литиум-јонски батерии за мрежата – да биде голем колку што е неговиот бизнис со автомобили на долг рок.
Во моментот, електраните на гас го премостуваат јазот од обновливите извори за да обезбедат стабилно снабдување со енергија подолго отколку што можат сегашните батерии.
Во првиот квартал, обновливите извори на енергија обезбедија рекордни 47 проценти од електричната енергија во Велика Британија. Сепак, тој успех создаде проблем само неколку недели подоцна, кога побарувачката на енергија падна за цели 20 проценти по првото национално заклучување на коронавирусот во март. Работата на Националната мрежа станува потешка кога производството на електрична енергија од обновливи извори достигнува околу 50 проценти од вкупната количина
Повеќе од 97 проценти од светското складирање на енергија во моментов се врши со употреба на електрична енергија за пумпање вода до висок резервоар и потоа ослободување, при што активира турбина за да создаде уште повеќе електрична енергија, т.н. „пумпана хидро енергија“. Резервоарот на вода делува како начин за складирање на енергија. Но, овие системи се соочуваат со проблем поради географската положба на системите и можат да бидат ограничени со зголемување на недостигот на вода во иднина.
Предноста на литиум-јонските батерии е тоа што тие можат да бидат поставени насекаде и можат многу бргу да обезбедат напојување на мрежата, како што тоа го прават кај електричните автомобили. Тие можат да реагираат во милисекунди и генерално да обезбедат складирање до четири часа, помагајќи им на мрежите да се справат со ненадејни испади во производството на електрична енергија, но на долг рок се помалку ефективни.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *