BASF Гради фабрика за рециклирање на батерии

Published by Zoran Mitreski on

Од 2025 година, хемиската компанија BASF на својата локација во Шварцхајд, во регионот на Лужица (Германија), целосно ќе ги рециклира исечените потрошени батерии, за да истите материјали потоа ги користи за нови литиум-јонски батерии, за да ја користи црната маса од батериите на индустриско ниво, целосно во духот на кружната економија.

Црна маса е она што се произведува по распарчување и посебен третман на литиум-јонските батерии. Ги содржи сите елементи како што се литиум, манган, кобалт, никел и сите други ретки компоненти.

Оваа црна маса дополнително се обработува хидометалуршки во новата фабрика во Шварцхајд. Тоа значи дека се топи и во зависност од температурата на топење, се филтрираат поединечните компоненти. Со новата фабрика, BASF сака да ја зајакне локацијата Шварцхајд со експертиза за производство и рециклирање на материјали за батерии. Тоа е затоа што пронајдените материјали може повторно да се користат во производството на нови батерии.

Новата фабрика се очекува да биде готова до 2025 година. „Со инвестирање во фабрика за рециклирање на црни батерии на индустриско ниво, го правиме следниот чекор во воспоставувањето на целиот синџир на вредност за рециклирање батерии во BASF“, објаснува Петер Шумахер, шеф на Одделението за катализатори на BASF. „Ова ќе ни овозможи да го оптимизираме целиот процес на рециклирање и да го намалиме јаглеродниот отпечаток. Кружниот процес од потрошените батерии до катодните материјали за нови батерии во целост го поддржуваат нашите клиенти долж целиот синџир на вредност на батериите, ја намалува зависноста од рудни суровини и овозможува кружна економија“.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи

Контакт: 075 480 380
[email protected]

www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *