Барселона го инсталира првиот тротоар за соларна енергија во Шпанија

Published by Zoran Mitreski on

Градскиот совет на Барселона го инсталира првиот фотоволтаичен тротоар на Шпанија како дел од напорот на градот да стане јаглерод неутрален град до 2050 година.
50 метри квадратни сончеви панели што не се лизгаат, инсталирани во мал парк во областа Глорис во градот, ќе генерираат 7.560 киловати годишно, што е доволно за снабдување на три домаќинства.
Градот обезбеди 30.000 евра за трошоците, а остатокот го надополни производителот. Одржливоста на шемата ќе се процени по шест месеци, затоа што очигледно не е ист ефектот ако панелите се ставаат на покрив.
Сепак, тој посочува дека поради големата густина на населението во Барселона, значи дека ќе биде тешко да се произведе доволно електрична енергија во границите на градот за да стане доволна за своите потреби.
Идејата за инсталирањето на ваков систем произлегува по поставувањето 25-метарска лента од соларен циклус во холандскиот град Утрехт минатата година. Генерираната електрична енергија се користи за напојување на осветлувањето и исто така ја загрева патеката во зима за да се спречи нејзиното замрзнување.
Поголемиот дел од сончевата енергија на Шпанија доаѓа од големи фарми во оддалечени области каде земјиштето е ефтино, но кои се далеку од населените места. Овој потег сега е направен за да се зголеми капацитетот близу до местото каде што е најпотребно, во градовите.
Во меѓувреме, владата објави дека планира да инвестира 1,5 милијарди евра од фондовите на ЕУ за обновување на Ковид во производство на „зелен“ водород, со употреба на обновлива енергија за разбивање на молекулите на водата и ослободување на водородот.
Шпанските енергетски компании соопштија дека ќе го зголемат ова на 8,3 милијарди евра до 2030 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *