Австралиски танкер за транспорт на водород

Published by admin on

Дизајнот на бродот „C-H2“, кој веќе е патентиран, ќе може да пренесе 2.000 тони компримиран водород. GEV, компанија за морски транспорт со седиште во Западна Австралија, потврдува дека може да го испорача водородот со истиот транспортен брод, како и да обезбеди цел ланец на снабдување со компримиран водород (C-H2) со нула емисии.
Ова би било значајно достигнување, бидејќи испораката на зелен водород преку опции за транспорт со нулта емисија е предмет на комплицирано техничко решение за многу потенцијални транспортни фирми.
Извршниот директор на GEV, Мартин Каролан, рече дека C-H2 ќе стане „решение за промена на играта“ за економијата на водородот. Тој очекува дека ќе обезбеди навремен и енергетски ефикасен синџир на снабдување со нулта емисија – од пристаниште до пристаниште, наменет за пазарите низ азиско-пацифичкиот регион.
Бродот C-H2 може да носи до 2.000 тони водород во својот систем за компримирање. Компанијата рече дека неговиот дизајн „го елиминира проблемот за складирање, бидејќи бродот C-H2 самиот по себе е цистерна за складирање“.
Студијата за обем покажува дека неговиот синџир на снабдување со компримиран водород е економски „многу конкурентен“ во споредба со испорака на течен водород или амонијак на растојание од 2.000 наутички милји (3.700 км).
Како што забележа компанијата, тоа е приближно растојанието помеѓу северна Австралија и Сингапур. Превозот со C-H2 останува конкурентен и до 4.500 наутички милји, што е растојание од Австралија до Јапонија, Јужна Кореја и Кина.
Студијата на GEV се заснова на идејата дека на заинтересираните клиенти ќе може да им се обезбеди постојано снабдување со зелен водород по цена од 2 УСД / кг (2,6 AUD / кг) под притисок од 20 бари.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *