Австрија обезбеди 240 милиони евра како помош за фотоволтаици на покривни површини

Published by Zoran Mitreski on

Австриската влада повеќе од четири пати го зголеми буџетот за реализација на нејзината програма за субвенции на соларни покриви за 2022 година.
Австриската PV индустрија беше трпелива, но конечно доби помош.
Финансиската и регулаторната рамка за субвенции за соларна енергија според Законот за проширување на обновливите извори на енергија (EAG) е донесена, а изданието на програмата за 2022 година е планирано да започне на 21 април.
Bundesverband Photovoltaic Austria (PV Austria) соопшти дека го поздравува новиот дизајн на програмата.
„Важни барања… како што е четирикратно зголемување на буџетот за финансирање на 240 милиони евра, удвојување на бројот на можни апликации, зголемување на стапките на финансирање и способност за комбинирање на федерално, општинско и државно финансирање за системи до 100 kW, беа меѓу нашите предлози“, рече извршниот директор на PV Austria, Херберт Паерл.
Новите одредби ќе обезбедат значителна поддршка за соларното распоредување во Австрија.
„Првиот договор меѓу владините партии за тоа како енергетската транзиција во електроенергетскиот сектор може да се управува со државни средства беше веќе постигнат со EAG во летото 2021 година. Со сегашната дефиниција на финансиските ресурси и услови, конечно чекориме надвор од сенките и во соларната револуција“, рече Вера Имицер, извршен директор на PV Austria.
Според новата верзија на програмата, PV проектите кои претходно беа ставени во мирување, сега може да се имплементираат. Крајните клиенти, исто така, конечно можат да нарачаат PV системи, бидејќи новите услови за финансирање конечно се многу позитивни и јасни.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *