Американските инвеститори на јаглен и гас можат да изгубат над 68 милијарди долари поради брзиот раст на обновливата енергија

Published by Zoran Mitreski on

„Околу 34 милијарди американски долари за трошоци за нова генерација на основно полнење со природен гас, и уште 34 милијарди долари инвестирани во контрола на загадувањето со цел да се продолжи животот на постарите електрани на јаглен, конечно инвеститорите ќе треба да ги отпишат како заглавени трошоци“ се вели во извештаите на Utility Dive, повикувајќи се на изјавите на директорот за енергетски истражувања на С & П, Стив Пајпер.
И „ако темпото на распоредување на обновливи извори на енергија се забрза, или ако САД одобрат федерален стандард за чиста електрична енергија, износот на заглавените енергетски средства најверојатно дополнително многукратно ќе се зголеми“.
Таа проценка пристигна помалку од еден месец пред Претставничкиот дом на САД да усвои долгогодишна буџетска резолуција од 1 трилион долари, која нашироко се смета за поттик за поамбициозни работни места од 3,5 трилиони долари и чист план за транзиција.
Анализата на С & П утврди дека „неодамнешните инвестиции во природен гас и јаглен, особено оние што се наменети за продолжување на животот на постарите електрани на јаглен, на крајот не можат да ги вратат инвестираните средства како што очекуваа инвеститорите, како резултат на брзиот раст на обновливата енергија“.
Поголемиот дел од американската индустрија за јаглен веќе е надвор од својот корисен живот кога регулаторите и пазарите низ САД почнаа да нудат иницијативи нивните услуги конечно да бидат отфрлени и заменети со далеку поконкурентни обновливи извори на енергија, кои не се очекуваше толку брзо да го превземат пазарот.
Гасните постројки што беа изградени за да обезбедат стабилна базна моќност во долг временски период се сведени на снабдување со врвна електрична енергија за многу пократки интервали кога побарувачката на потрошувачите е најголема.
Ако ги следиме постапките на гигантите во енергетската индустрија, очигледно е дека било какво инвестирање во системи со јаглен и гас постануваат најнова технолошка историја и фијаско превземени од брзиот раст на изворите од обновливи извори.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *