AIRSEAS ГО ИНСТАЛИРА СВОЈОТ ПРВ АВТОМАТСКИ ЗМЕЈ ЗА ЗАШТЕДА НА ГОРИВО НА ТОВАРЕН БРОД

Published by Zoran Mitreski on

Француската компанија Airseas го инсталираше својот прв автоматизиран Seawing змеј со половина големина на товарен брод изнајмен од Airbus и ќе започне со шестмесечни проби во јануари. Се проценува дека змејот со целосна големина ќе заштеди до 20 проценти од согорувањето на горивото и емисиите.
Вил де Бордо од 30 милиони американски долари, 154 метри, во сопственост и управуван од Луис Драјфус, моментално е на долгорочен закуп на Ербас, кој го користи за преместување на големи авионски конструкции помеѓу неговите дистрибуирани производствени погони наоколу Европа и нејзината последна фабрика за склопување во Тулуз.
Сега, тој е опремен со змеј од 500 квадратни метри со парафолија, плус целата опрема на палубата и мостот потребна за функционирање на системот Seawing. Seawing се активира автоматски, прво излегува од складиштето на количка, потоа се крева од палубата на јарболот за да го фати ветрот и на крајот се пушта на долг кабел за да ги зграпчи постојаните, силни ветрови над околу 200 m надморска височина.
Во овој момент, тој започнува траекторија со брзина над 100 km/h, надгледувана и контролирана од автоматски систем кој работи на бродот кој е програмиран да го постави змејот за максимална влечна сила. Компјутерите Seawing, исто така, се поврзуваат со системите за навигација на бродот, следејќи ги условите на напредниот ветер и пренасочувајќи го бродот за да го преземе најефикасниот можен пат без да влијае на времето на неговото пристигнување.
Змејот што ќе биде подложен на тестирање е само дел од големината на целосниот змеј од 1.000 квадратни метри (10.800 квадратни метри) што на крајот ќе биде распореден за комерцијална работа. „Airseas“ проценува дека системот со целосна големина ќе ја намали потрошувачката на дизел и емисиите на транспортот за извонредни 20 проценти. Германската групација Skysails тестираше слични уреди со големина до 400 квадратни метри, откривајќи дека тие заменуваат до 2 MW моќност од главните мотори под поволни услови на ветер.
Од „Airseas“ велат дека системот „Seawing“ може да се ретро-монтира на речиси сите типови бродови, за што се потребни само околу два дена за конверзија и да не му пречат на товарните операции во пристаништето. Ние секако би биле заинтересирани да дознаеме повеќе за економијата на овој вид систем; трошоците за гориво за големите товарни бродови се огромни, а со заштедата од 20 проценти многу брзо цената за трошоците би имале повратен ефект.
Интересно, се чини дека можете да добиете уште позначителен пад на потрошувачката на гориво едноставно со забавување на неколку јазли; студија од 2009 година покажа дека контејнерски брод со капацитет од 8.000 TEU согорува околу 225 тони гориво дневно со 24 јазли (44,4 km/h), но може да го намали тоа за 33 проценти ако патува малку побавно со 21 јаз (38,9 км/ч).
Сепак, со оглед на тоа што досегот и складирањето на енергија се покажаа како значаен предизвик за декарбонизацијата на превозот на долги релации, систем без емисии како овој би можел да им даде чист поттик од 20 проценти на досегот на бродовите на водород или амонијак кои навистина би можеле да го користат.
Оваа прва инсталација означува значајна пресвртница не само за Airseas, туку и за ветерот и другите обновливи погонски технологии воопшто. Со оглед на итноста на климатската криза, светот сега треба да види драстично намалување на емисиите на јаглерод. Во превозот, можеме да го постигнеме ова со користење на целосниот сет на алатки што ни ги имаме на располагање денес. Ветерниот погон е еден од нив и ќе игра суштинска улога во помагањето на поморството да ја постигне својата многу потребна транзиција на декарбонизација.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *