Airobotics, развиваат нов дрон за чистење на соларни панели

Published by Zoran Mitreski on

Израелскиот производител на беспилотни летала Airobotics соработуваше со израелската компанија за услуги на соларни фарми Solar Drone за да развие и да и достави на Solar Drone уникатен систем за чистење на соларни панели. Целосно автоматизираниот систем ќе вклучува приклучна станица за дронови за автоматска замена на батериите и полнење течност за чистење, што ќе му овозможи на системот да работи континуирано.
Сега се развива нов систем од типот „дрон-во-кутија“ за да ја заврши оваа работа. Квадрокоптер е сместен во водоотпорен приклучок лоциран во близина на соларните панели.
Во редовни интервали, вратите на станицата на врвот ќе се отвораат, ослободувајќи го дронот. Дронот потоа ќе полета и ќе лета до панелите, користејќи LiDAR сензори и камери за мапирање за попрецизно позиционирање. Секој панел ќе биде испрскан со течност за чистење, а по завршувањето на задачата, дронот ќе се врати на приклучната станица.
Доколку е потребно, роботскиот систем ќе ја замени испразнетата батерија со наполнета и ќе го замени нејзиниот сад за течност за чистење со полн.
Соларните дронови имаат за цел да ја искористат својата експертиза за беспилотни летала и системи за соларна енергија за да создадат и пласираат ново решение за чистење базирано на беспилотни летала, предвидувајќи продажба од 10 милиони долари во првите три години во Израел, Европа, Индија и ОАЕ.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *