Агро соларен систем за јаболка во Германија

Published by Zoran Mitreski on

BayWa r.e. и Институтот Фраунхофер за системи за соларна енергија ISE, заедно со други истражувачки партнери, го изградија првиот агро-ФВ истражувачки објект за јаболка и овошје во фармата за органско овошје Нахтвеј во Гелсдорф во Рајнска област-Пфалц. Тоа е првиот објект од ваков вид во Германија. Вкупната област за тестирање на истражувачкиот проект „Агро ФВ овоштарство“ опфаќа околу 9.100 m², каде е инсталиран фотонаспонски систем со моќност од 258 kWp распореден на 1/3 од површината на локацијата.
Целокупната цел на проектот, кој е финансиран од Министерството за животна средина, енергија, храна и шумарство на Рајнска област-Пфалц (MUEEF) и Федералното министерство за храна и земјоделство (BMEL), е да се зголеми отпорноста на климата во овоштарството и да се обезбеди сигурно и одржливо производство на јаболка со дополнително производство на соларна енергија.
Во рамките на проектот, кој има вкупно времетраење од пет години, треба да се испитаат бројни фактори за осум сорти јаболка.
Целта е да се испита степенот до кој Агро-ФВ системите можат да ги заштитат растенијата и овошјето од штетни влијанија врз животната средина, како што се град, пороен дожд, изгореници од сонце, мраз или екстремни температури.
Понатаму, ќе се тестира до кој степен различното управување со светлина преку различни конфигурации на ФВ модули има влијание врз растот на растенијата и земјоделските приноси. Исто така, системот ќе се испитува во однос на естетиката на пејзажот, економската ефикасност, социјалната компатибилност и параметрите за растително производство.
После успешното реализирано професионално одгледување на бобинки под Агро-ФВ во Холандија, сега се прави важен чекор за препознавање на потенцијалот и синергиите за Агро-ФВ во комбинација со јаболко, круша, цреша, киви и другите постојани култури кои може да бидат значителни.
Покрај адаптацијата кон климатските промени и заштитата на земјоделските средства, проектот Агро-ФВ во Гелсдорф, исто така, има за цел да демонстрира економски придобивки за земјоделците. Тие вклучуваат трајно пониски и попресметливи трошоци за енергија, помали инвестициски трошоци за заштита на земјоделските култури и пониски трошоци за отстранување на отпад.
Електричната енергија генерирана од Агро-ФВ системи може да се користи за неколку паралелни потреби. Од една страна, електричниот трактор Fendt 100 Vario обезбеден од AGCO GmbH се полни со електрична енергија од централата. Од друга страна, енергијата се користи и за снабдување на системот за наводнување со сопствена електрична енергија на Агро ФВ. Ладилникот веќе се снабдува со зелена електрична енергија од ФВ покривен систем. Генерално, имплементацијата на оперативниот концепт за енергија се обидува значително да ги намали емисиите на СО2 на фармата преку електрична електрична енергија создадена од сонцето.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *