Африка – карбонизација во процес на соларизација

Published by admin on

За да не се случи „шок од карбонизација“ и ги разниша комуналните услуги на владите во Африка, во фаза се големи проекти со фосилни горива кои нашироко се градат низ целиот континент.
Оваа деценија ќе биде ера во спротивни инвестиции со проекти за избегнување на фосилните горива, со што ќе се избегне континентот да биде загушен со висок процент на јаглерод, предупредува извештајот во списанието Nature Energy.
Секое идно решение ќе зависи од промените во начинот на развој и финансирање на проекти за обновлива енергија во текот на оваа деценија, во која производството на електрична енергија на континентот ќе бара двојно зголемување, пренесува Блумберг Грин.
Доколку сегашните трендови на развој продолжат, две третини од тоа зголемување неминовно ќе се задоволуваат од фосилните горива, затоа што со години се градат цевоводи кои се наменети за фосилни горива, кои не е така лесно да се преадаптираат.
Ако се зголеми капацитетот на енергија и притоа се користат фосилните горива кои ќе бидат основа во наредните 30-40 години, тогаш во догледно време ситуацијата од Европа ќе се копира на африканскиот континент.
Во африканските земји во текот на оваа деценија планирани се 2.500 нови централи на фосилни горива, во меѓувреме многу од нив ќе бидат пренаменети во соларни системи, за да успеат до 2030 година да обезбедат 40% енергија, додека земјите од Централна Африка и Габон се очекува тој развој да биде до 80%.
Овие анализи укажуваат на висок ризик на производство на јаглерод двеоксид во Африка, освен ако не се појави брз шок од карбонизација што ќе доведи до откажување на големите размери на постројките за фосилни горива што во моментов се во фаза на изградба на гасоводи.
Иако земји како Египет, Кенија и Јужна Африка поставуваат планови за зголемување на нивниот капацитет за обновливи извори, целиот континент денес имаат заедно соларни системи помалку од вкупно инсталираниот во Велика Британија.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *