Аеродромите – огромни соларни фарми

Published by Zoran Mitreski on

Излегува дека аеродромите не само што имаат многу празен простор, туку имаат и многу правила?!
Соларните панели, ја одбиваат сенката не само од дрвјата, туку и од високите згради, па зошто не ги покриваме нашите аеродроми со соларни фарми каде имаме апсолутно чист простор, со расположиви огромни празни површини, што не можат да се користат за ништо друго освен за деловно работење поврзано со авионските патувања.
Истражувачите ги скенирале сателитските слики на аеродромите низ светот за отворен покрив, каде што соларните панели најдобро избегнуваат сенки, и откриле вкупна корисна површина од 2,6-5 км2.
Тие пресметале дека соларизирањето на пример во Австралија на сите 21 аеродроми ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 152 килотони годишно, што е еквивалентно на повлекување 71,000 патнички автомобили од патот. Некои аеродроми со своето обилно сонце, како да седат на енергетски еквивалент од рудник за злато.
Соларизирачките аеродроми може потенцијално да го напојуваат самиот аеродром, па дури и да извезуваат енергија. Не само што можат да бидат само-доволни, тие можат да имаат и вишок електрична енергија што можат да ја испратат до мрежата за да ја снабдат околината.
Иако поставувањето на овие системи може да биде ефикасна, сепак нема да биде лесно.
На пример, во Соединетите држави, Федералната управа за воздухопловство бара од аеродромските службеници да докажат дека нивните нови панели нема да создаваат сјај, рефлектирајќи сончева светлина во очите на пилотите и контролорите на летање во кулата.
(Тоа не треба да претставува проблем, благодарение на премазите на современите соларни панели, но сепак е нешто што официјалните лица треба да го земат во предвид при нивното планирање.) ФАА исто така сака да биде сигурна дека панелите не се мешаат во радарските комуникации на аеродромот.
Но, кога се градат нови структури или се прошируваат терминали, сончевиот капацитет може да се вгради во планот. Фактот што дизајнираната и интегрирана соларна енергија во новите аеродромските згради, ги прави многу поекономични отколку да се обидуваме да ги реновираме постарите згради.
За постарите згради, можеби е поевтино да се распоредат соларните панели на земја, особено ако на аеродромот има многу простор на располагање, додека за урбаните аеродроми без големи делови на празни недвижнини, единствената вистинска опција може да бидат покривите.
Како што паѓаат трошоците за батерии, аеродромите ќе можат да ја складираат таа енергија.
Соларните панели на меѓународниот аеродром во Сан Франциско во моментов генерираат 4,6 MW, додека неговата најголема побарувачка е 55 MW.
Официјалните лица во моментов учат каде би можеле да интегрираат повеќе панели за да изградат „микромрежа“ или само-доволен систем што ќе користи соларна енергија за полнење масивно батерии. Ако има наоблачување, наместо да се префрлат на генератори – како што тоа го прават многу аеродроми во светот во моментов – тие можат да се префрлат на резервни батерии за да ги електрифицираат основните објекти.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *