5 Митови за обновливите извори на енергија

Published by Zoran Mitreski on

Во последните 20 години, обновливата енергија од ветерот и сонцето драстично пораснаа низ целиот свет. Во 2020 година, ветерната и соларната енергија пораснаа за 45%, што е нивна најголема стапка на раст од 1999 година, надминувајќи го растот на сите други извори на енергија.
Овој раст е поттикнат од обврските што владите и корпорациите ги преземаа за намалување на емисиите за справување со климатската криза, како и драматичниот пад на цената на ветерната и соларната енергија.
Но, фосилните горива и нуклеарните сектори и нивните сојузници се уште ни велат дека обновливата енергија не е решение за климатската криза, и многу луѓе веруваат во нив.
Ви подготвив лист со разоткривање на 5 истакнати митови за обновливата енергија.
Мит 1. Не можеме да ја напојуваме земјата со 100% обновлива енергија
Факт: Можеме да достигнеме 100% обновлива енергија со технологијата што веќе ја имаме.
Противниците на 100% обновлива иднина сакаат да кажат дека сонцето не сјае секогаш и ветерот не дува секогаш, така што обновливата енергија не може да ги задоволи сите наши потреби за електрична енергија. Сепак, повеќе студии покажуваат дека обновливата енергија во комбинација со батерии и други технологии за складирање може лесно да ги задоволи сите наши потреби за електрична енергија.
Мит 2. Обновливата енергија е премногу скапа
Факт: Обновливата енергија е најевтиниот извор на електрична енергија.
Поддржувачите на овој мит честопати наведуваат застарени податоци за да кажат дека ветерната и соларната енергија се премногу скапи и можат да се натпреваруваат само со фосилни горива, бидејќи се многу субвенционирани. Вистината е дека цената на ветерната енергија се намали за 70 проценти од 2010 година, и најверојатно ќе се намали за уште 35 проценти до 2035 година. Цените на соларната енергија се намалија за 89 проценти во последната деценија и најверојатно ќе се намалат за уште 34 проценти во наредната декада.
Ветерната и соларната енергија сега се најевтиниот извор на енергија, точка.
Намалувањето на трошоците за обновлива енергија се должи на напредокот во технологијата, производството и инсталацијата, а не субвенциите. Всушност, субвенциите за фосилни горива се 7 пати повисоки отколку за обновлива енергија.
Мит 3. Обновливата енергија е лоша за животната средина
Факт: Обновливата енергија има најниски влијанија врз животната средина од кој било друг извор на енергија.
Податоците се јасни. Обновливата енергија има многу помали влијанија на стакленички гасови од фосилните горива. Тој факт може да изгледа очигледен, но изненадувачки е колку често се доведува во прашање.
Противниците на обновливата енергија често истакнуваат дека соларните панели имаат животен век од околу 25 години и потоа треба да се заменат. Но, тие го игнорираат фактот дека 80 проценти од материјалите во овие соларни панели може да се рециклира, а се прават и подобрувања за рециклирање на преостанатите компоненти.
Критичарите за складирање батерии велат дека оваа технологија всушност може да ги зголеми емисиите, но ова е точно само кога батериите се поврзани со извори на фосилни горива, а не обновливи извори на енергија, а батеријата и другите технологии за складирање драматично се подобруваат, што ги прави се поважен дел од обновливите извори во енергетска иднина.
Противниците на ветерната енергија велат дека турбините на ветер убиваат птици, игнорирајќи го фактот дека турбините доведуваат до малку смртни случаи на птици. Се подразбира дека турбините на ветер не предизвикуваат рак.
Што предизвикува рак? Тоа се фосилните горива кои предизвикуваат многу повеќе болести и економски проблеми во целина. Економските и здравствените трошоци за согорување на фосилни горива се проценуваат на 2,9 трилиони долари годишно низ целиот свет.
Фосилните горива ги уништуваат живеалиштата, создаваат загадени извори на вода и создаваат загадување на воздухот што е многу полошо за животната средина и еко системите од кој било друг извор на енергија.
Мит 4. Обновливите извори на енергија не можат да обезбедат толку работни места како фосилните горива
Факт: Обновливата енергија веќе обезбедува повеќе работни места отколку фосилните горива.
Работните места во чиста енергија, вклучително и обновлива енергија и енергетска ефикасност, вработуваат три пати повеќе работници отколку фосилните горива. Дури и со неодамнешниот економски пад на „Ковид-19“, работните места со чиста енергија ја задржаа својата значителна предност во однос на фосилните горива. И бидејќи се предвидува брзо зголемување на ветерната, соларната и енергетската ефикасност во следните две децении, тие работни места само ќе растат, додека работните места од фосилни горива ќе продолжуваат да опаѓаат.
Мит 5. Зарем не треба да инвестираме и во обновлива и во нуклеарна енергија за да се ослободиме од јаглерод?
Факт: Не треба да преземаме ризици од употреба на нуклеарна енергија за решавање на климатската криза.
Застапниците за нуклеарна енергија честопати велат дека единствениот начин на кој можеме да стигнеме до енергија без емисии во САД е со вклучување на нуклеарната енергија во комбинација. Но, нуклеарната енергија носи огромни ризици – вклучувајќи несреќи и сите видови на тероризам. Исто така, нема решение за складирање на нуклеарен отпад кој останува радиоактивен во наредните стотици илјади години.
Нуклеарната енергија е премногу скапа, и потребно е премногу долго време да се изгради, за да биде ефективно климатско решение. Наместо тоа, сега треба да ги зголемиме ветерот и сонцето, со технологии за складирање.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 4800 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *