35,9% Рекордна ефикасност за силиконска соларна ќелија

Published by Zoran Mitreski on

Fraunhofer ISE разви нова монолитна соларна ќелија со тројна спојка – или поточно, III-V // Si тандем соларна ќелија – која претвора 35,9% од сончевата светлина во електрична енергија.
Fraunhofer ISE спроведува врвни истражувања во фотоволтаици веќе четириесет години. Континуирано, институтот донесува рекордни ефикасности на ќелиите во различни класи на материјали и дава значаен придонес во намалувањето на трошоците за соларна електрична енергија, што е најевтина форма на производство на енергија денес.
Фотоволтаиците, заедно со енергијата на ветерот, се централниот столб на енергетската транзиција.
Со цел дополнително да се намали површината потребна за инсталации на PV, како и употреба на материјал, Fraunhofer ISE се фокусира на тандем фотоволтаици.
Оваа технологија на ќелии овозможува да се надминат традиционалните граници на ефикасност со селективно комбинирање на различни материјали со соларни ќелии.
Оваа вредност измерена под копнениот спектар AM1.5g, поставува нов светски рекорд и го демонстрира потенцијалот на тандем фотоволтаици базирани на силикон.
Во новата ќелија со која се уриваат сите досегашни рекорди, полупроводничките слоеви III-V се поврзани директно со под-ќелијата на силиконот на атомско ниво.
Однадвор, плочата наликува на дво-терминална конвенционална соларна ќелија.
Оваа дво-терминална ќелија ја постигнува истата ефикасност како и најдобрите четири-терминални соларни ќелии со механички наредени структури, како што објавија заеднички NREL, CSEM и EPFL во 2017 година.
„Новиот материјал ни овозможи понатаму да го подобриме животниот век на носачите на полнеж и на тој начин да постигнеме поголем напон на ќелијата.
Одлично е да се види како нашиот развој на материјал успешно придонесе за подобрувања во соларните ќелии со III-V // Si со три споеви“, вели Шигула.
Првичните апликации за тандемските ќелии со висока ефикасност III-V // Si се наоѓаат таму каде што производството на енергија по област игра важна улога, на пример, во авиони со електричен погон и беспилотни летала.
Денес, трошоците за производство на новите ќелии се сè уште значително повисоки од конвенционалните соларни ќелии со еден спој, кристален силикон.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *