101 GWh Соларна енергија од бариери за бучава

Published by Zoran Mitreski on

Соларните инсталации на бариери за бучава долж федералните патишта и железничките линии во Швајцарија, можат да обезбедат 101 гигават часови електрична енергија секоја година – според сегашните технички стандарди.
Бариерите за заштита од бучавост изградени во Швајцарија можат да обезбедат до 101 гигават час соларна електрична енергија секоја година. Предуслов е сите бариери за бучава да бидат покриени со соларни инсталации, колку што е тоа можно и економично. Тоа би било возможно со соларен капацитет од 111 мегавати. Ова е резултат на студијата нарачана од швајцарскиот федерален совет по поттик на Бруно Сторни, пратеник од швајцарската Социјалдемократска партија.
Овој потенцијал е далеку под она што е технички изводливо. Тие мораа да ги земат во предвид условите на локацијата како засенчување на ѕидовите или безбедносните аспекти.
101 гигават часови звучат многу, но, ова е само 0,15 отсто од употребливиот сончев потенцијал на покривите и фасадите што се користат за споредба во Швајцарија. За федералната управа за патишта Астра и Швајцарската Федерална железница (СББ), сепак, тоа е голем чекор кон климатската неутралност.
Потенцијалот за соларни инсталации на бариери за бучава долж железничките линии е исто толку висок како и потенцијалот што СББ би можел да го подигне доколку ги покрие сите платформи во Швајцарија со фотоволтаици.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *