Дали на чудните авионски траги на чистото небо им доаѓа крајот

Стартап најави дека старите авиони ќе се претворат во електрични авиони со 100 патници до 2026 година Воздухопловната индустрија е одговорна за околу 2,5% од глобалните емисии, а нејзиното влијание врз климата е околу 3,5% од целото антропогено глобално затоплување. Стартап компанијата Рајт Електрик ќе ги конвертира постоечките авиони BAe Read more…

Тестирање на соларни плочи произведени во Русија

Соларна плоча со 15% ефикасност е произведена од рускиот производител Солартек со опрема CIGS обезбедена од Sweden’s Midsummer. Солартек, подружница на руската компанија за нанотехнологија Руснано, постави соларни покриви со тенок филм на три станбени згради во Санкт Петербург, објави Дмитриј Крахин, директорот на Солартек за време на Неделата на Read more…

Во енергетиката не постојат граници за нови решенија

Најголемиот светски хидро-пловечки соларен хибриден проект започна со комерцијална работа на браната Сириндхорн на реката Лам Дом Нои во Тајланд. Управата за производство на електрична енергија на Тајланд (EGAT) рече дека 45 MW хидро-пловечки соларен хибриден проект ќе ја подобри сигурноста на електроенергетскиот систем на земјата, ќе ги намали емисиите Read more…

101 GWh Соларна енергија од бариери за бучава

Соларните инсталации на бариери за бучава долж федералните патишта и железничките линии во Швајцарија, можат да обезбедат 101 гигават часови електрична енергија секоја година – според сегашните технички стандарди. Бариерите за заштита од бучавост изградени во Швајцарија можат да обезбедат до 101 гигават час соларна електрична енергија секоја година. Предуслов Read more…

Сопствена енергија, производство на месо и компост, квалитетно решение за сите фарми

Најголемата фарма за пилешко месо во Бланчетаун во Јужна Австралија, значително ја намали сметката за потрошена електрична енергија, откако инсталираше еден од најголемите соларни и батериски системи за свои потреби. Тврдат дека пред да го инсталираат овој систем, трошоците за енергија, превземенa од јавната мрежа достигнувала до 1 милион долари, Read more…

Нортволт и Цинис ќе го претворат отпадот од батерии во одржливо ѓубриво

Отпадот од производството остава празнина во перцепцијата за одржливост на батериите. Меѓутоа, Нортволт се здружи со една млада шведска компанија за најдобро да го искористи отпадот од производството на батерии, а исто така помогна да се декарбонизира индустријата за ѓубрива. Во гигафабриката на компанијата „Ett“ во северна Шведска, производителот на Read more…

Црногорскиот ЕПЦГ подготвен за реконструкција на ТЕ Плевља и покрај скокот на трошоците

Црногорското државно претпријатие за електростопанство EPCG вели дека подготвителните работи се речиси завршени за еколошката изградба на термоцентралата Пљевља, додавајќи дека проектот е неопходен за да се спречи масовниот увоз на електрична енергија. Изведувачите бараат 15 милиони евра повеќе од првично договореното. Ако единствената црногорска термоцентрала на јаглен излезе од Read more…

Гаспром обезбедува нови договори со Источна Европа

Руската државна компанија Гаспром и унгарската енергетска група МВМ потпишаа десетгодишен договор за снабдување со гас на крајот на август. Според договорот, кој стапува на сила на 1 октомври, Гаспром транзитира 4,5 милијарди кубни метри природен гас во Унгарија годишно преку две рути: 3,5 милијарди со нов гасовод преку Србија Read more…

Бугарската влада ги субвенционира бизнисите со 51 евро/MWh

Бугарската привремена влада одлучи да ги удвои субвенциите за индустриските потрошувачи од 26 на 51 евро како олеснување за високите цени на струјата. Таа рече дека ќе започне со плаќањата што е можно поскоро. Пред речиси еден месец, привремената влада предложи да се плаќа по 26 евра за мегават час Read more…

Замена на дизел генераторите со мали нуклеарни реактори

Калифорниската компанија Радијант обезбеди средства за развој на компактен, пренослив, „ефтин“ нуклеарен микро-реактор од еден мегават, кој се вклопува во контејнер за испорака, напојува околу 1.000 куќи и користи хелиумска течност за ладење наместо вода. Основана од поранешни инженери на „Спејс Екс“, кои успеаја да извлечат 1,2 милиони американски долари Read more…