ЗАБРЗАН ПРОЦЕСОТ НА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛИ ЗА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА НА ЗЕМЈОДЕЛСКО ЗЕМЈИШТЕ

Published by Zoran Mitreski on

Романскиот претседател донесе нов закон за скратување на процесот на издавање дозволи за соларни проекти изградени на помалку од 50 хектари земјоделско земјиште.
Овој потег уследи по усвојувањето на амандманите на Законот за земјиште бр. 18/1991 од романскиот парламент во јуни. Измените овозможуваат да се изградат ФВ, ветер, биомаса, биолитечност, биогас, проекти за складирање и трансформаторски станици на парцели со земјоделско земјиште со големина помала од 50 хектари.
Таквото земјиште мора да спаѓа во класите на плодност III, IV или V, при што I означува „многу висока плодност“. Сепак, по измените остана нејасно дали за изработка на мали проекти сè уште е потребен зонски урбанистички план (ПУЗ), кој е една од најдолгите фази на процесот на издавање дозволи.
Целата индустрија очекуваше дека ПУЗ повеќе нема да биде потребен за такви проекти, меѓутоа, и покрај неунифицираната практика на локалните власти, општото толкување беше дека тој е сè уште задолжителен и услов за издавање на одобренијата за градба според општото законодавство за градење и урбанизам.
Сега, новиот закон го отстранува условот ПУЗ за развој на проекти за обновливи извори на земјоделско земјиште што зафаќаат помалку од 50 хектари земјоделско земјиште, со класа на плодност III, IV или V. Измената на Законот за градење бр. 50/1991, исто така, утврдува дека за таквите проекти не треба да се претстави документацијата за урбанизам што треба да се изработи.
Откако законот ќе стапи на сила, единствените барања за дозволи за гореспоменатите проекти ќе бидат градежни дозволи и одобренија за одреденото земјиште.
Овој амандман е огромен напредок, бидејќи може да го намали времетраењето на целокупниот процес до завршна фаза.
Новиот закон и соодветните амандмани не се применуваат на проекти за обновливи извори на енергија кои надминуваат 50 хектари земјиште, или земјиште со класа I или II на плодност.
Новиот закон наскоро ќе биде објавен во службениот весник на Романија. Ќе стапи на сила во рок од три дена од објавувањето.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 4808 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *