Повеќе енергија од обновливи извори отколку од фосилни горива

Минатата година 38 проценти од европските електрични мрежи беа исполнети со зелена електрична енергија. Тоа беше за еден процент повеќе отколку што придонесоа фосилните електрани. Во 2020 година учеството на обновливите извори на енергија во европската мешавина на електрична енергија се искачи на 38 проценти. Ова ги вклучува сите технологии, Read more…

Соларни ќелии со тенок филм

Соларните ќелии со тенок филм од силикон се произведуваат со употреба на технологија a-Si (аморфен-силициум). Аморфниот материјал се нанесува директно на лента и бара многу помалку силикон во споредба со конвенционалните соларни панели од силикон. Тенкиот нанос на слој го прави поефикасен под лоши услови на осветлување, заедно со тоа Read more…

Првиот индустриски капацитет во светот за производство на култивирано месо

Месото одгледувано во лаборатории веќе долго време не е само научна фантастика, туку реалност. Веќе не мора да се убиваат животни за да можеме да јадеме месо. Идната технологија за месо, водечка компанија во индустријата, која развива иновативна технологија за производство на култивирано месо, го отвори првиот објект за индустриско Read more…

Инвертер со двојна моќност дизајниран за апликации со солар плус за складирање

Заедно со APsystems, Yotta Energy го открива својот инвертер со двојна моќност, Yotta DPI. Оваа соработка дополнително го насочува процесот на инсталирање на складирање на енергија и е важен чекор кон системите за складирање со соларен плус. Yotta Energy го создаде првото решение за складирање на енергија на ниво на Read more…

Телескопот Хабл повторно во функција

Откако беше надвор од функција повеќе од еден месец, конечно, најмоќниот вселенски телескоп Хабл сега е ставен повторно во својата иконска функција. Телескопот стар 31 година се соочи со компјутерска грешка на 13 јуни. Од тоа време, телескопот ја изгубил сета комуникација со компјутерските модули. Не беше лесна задача за Read more…

Високо технолошки портал помеѓу Полска и Литванија

Во Вилниус е откриен видео портал во реално време, кој ги поврзува локалните жители со полскиот град Лублин. Во рамка од сив бетон, виртуелниот мост им овозможува на жителите на литванската престолнина да видат и визуелно да комуницираат со минувачите што стојат на „другиот крај“ на порталот, оддалечен повеќе од Read more…

Компании кои произведуваат соларни прозорци

Овие компании произведуваат прозорци, флексибилни површини и ролетни што сончевата енергија ја користат преку креативен, дистрибуиран начин за задоволување на енергетската побарувачка на зградите. Зградите сочинуваат скоро 40% од глобалната употреба на енергија и придонесуваат со околу 40% од емисиите на стакленички гасови на нашата планета. Уште повеќе, глобалниот градежен Read more…

Најубавите и најодржливи станици за полнење на ЕВ во светот

Архитектонската фирма COBE со седиште во Копенхаген само што ги претстави најверојатно најубавите и најодржливите станици за полнење електрични возила во светот. Изградени целосно од материјали што може да се рециклираат и се напојуваат со соларна енергија, овие ултра-брзи станици за полнење не само што го полнат возилото за само Read more…

Шведска ја надмина соларната граница над 1 GW

Бројките на Шведската агенција за енергија покажуваат дека Шведска ја надминала инсталацијата над 1 GW поврзана со оперативниот капацитет поврзан со соларна мрежа. И покрај пандемијата, распоредувањето на соларните системи беше поголемо во 2020 година отколку во претходната година. Шемата поддржуваше раст на изведба на соларните системи во најголем дел Read more…

Новите згради во Берлин ќе мора да имаат покривни соларни системи од 2023 година

Државниот парламент на Берлин усвои закон со кој се воведува обврска за инсталирање на фотоволтаични системи за сопствениците на сите нови приватни згради и оние чии покриви ќе бидат реконструирани. Регулативата стапува на сила од почетокот на 2023 година. По повеќемесечни преговори, Претставничкиот дом во Берлин усвои регулатива со која Read more…