ВЕШТАЧКИ ЛИСТ СО СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДОРОД ОД ВОЗДУХ

Published by Zoran Mitreski on

Хемиски инженери од École polytechnique fédérale de Lozanne (EPFL) развија транспарентна, порозна и спроводлива електрода на соларна енергија, која користи влезен проток на влажен воздух за производство на H2.
 Подлогата на електродата е тродимензионална мрежа од филцирани стаклени влакна, еден вид стаклена волна, која во суштина е кварц. Влакната од силициум оксид потоа се спојуваат на високи температури за да се добијат наполитанки од филц. Наполитанките првично се обложени со проѕирна тенка фолија од калај оксид обложен со флуор, а потоа со тенок слој од полупроводнички материјали што апсорбираат сончева светлина.
Научниците ја добиле инспирацијата за електродата од начинот на кој растенијата можат да ја претворат сончевата светлина во хемиска енергија со користење на јаглерод диоксид од воздухот.
„Бидејќи секој чекор е релативно едноставен и скалабилен, мислам дека нашиот пристап ќе отвори нови хоризонти за широк опсег на апликации, почнувајќи од подлоги за дифузија на гас за производство на водород под дејство на соларна енергија“, рече Марина Карети, главен автор на проектот.
„Врз основа на употребените материјали, максималната теоретска ефикасност на конверзија од сончево во водород на обложената обланда е 12%, додека течните ќелии се покажаа до 19% ефикасни“, велат инженерите на EPFL, кои работеа во соработка со Toyota Motor Europe.
 Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380

[email protected]

www.efixelectrical.com.mk
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *