Течност што задржува енергија две децении

Published by admin on

Соларната енергија се смета за една од најперспективните алтернативи на фосилното гориво. Сепак, за да ја прифатиме оваа одржлива енергија во целост, сè уште постојат предизвици што треба да се надминат – еден од нив е долгорочното складирање на сончевата енергија. Складирањето е од витално значење за да се осигураме дека имаме пристап до енергија дури и кога сонцето не грее.
Во 2018 година, научниците во Шведска развија „соларно топлинско гориво“, специјализирана течност што, може да складира енергија превземена од сонцето до 18 години.
„Соларното топлинско гориво е како батерија на полнење, но наместо електрична енергија, ставате сончева светлина и ја загревате топлината, активирана по потреба“, објасни за NBC News Jeефри Гросман, инженер кој работи со овие материјали во МИТ.
Течноста се развива повеќе од една година од страна на научници од технолошкиот универзитет Чалмерс во Шведска.
Соларниот термален колектор по име МОСТ (Систем за складирање на топлинска енергија на молекуларна соларна енергија) работи на кружен реверзибилен начин.
Со помош на пумпа, сончевото топлинско гориво циркулира низ транспарентни цевки.
Кога сончевата светлина стапи во контакт со горивото, врските помеѓу нејзините атоми се преуредуваат и се трансформираат во изомер богат со енергија. Енергијата на сонцето потоа се пренесува помеѓу силните хемиски врски на изомерите.
Неверојатно, енергијата останува заробена таму дури и кога молекулата се лади на собна температура. За да се искористи заробената енергија, течноста тече низ катализатор (исто така развиен од истражувачкиот тим) создавајќи реакција што ја загрева течноста до 63 °C.
Ова ја враќа молекулата во првобитната форма, ослободувајќи енергија во форма на топлина.
Кога ќе дојдеме да ја извлечеме енергијата и ја искористиме, ќе добиеме зголемување на топлината што е многу поголем резултат отколку што се осмелувавме дури и да претпоставиме – рече водачот на истражувачкиот тим, Каспер Мот-Поулсен, професор на Одделот за хемија и хемиско инженерство во соопштението за печатот.
Кога ќе се појави побарувачка на енергија, течноста богата со енергија може да се искористи за напојување на бојлер, машина за миење садови, фен за облека и многу повеќе.
Може да се користи и за индустриски потреби, вклучувајќи и топлина што се користи за готвење, стерилизација, белење и дестилација.
Течноста потоа се пумпа назад во сончевиот термален колектор за повторно да се користи.
Досега истражувачите ја ставале течноста низ овој циклус повеќе од 125 пати без значително оштетување на нејзината молекуларна структура.
Мот-Поулсен пресметал дека, во својот максимум, горивото може да складира до 250 Wh енергија на 1 кг. Тоа е приближно двојно поголем од енергетскиот капацитет на батериите на Tesla Powerwall.
Од крајот на 2020 година, проект на ЕУ предводен од тим во Чалмерс работи на развој на прототипови на технологијата за големи апликации. На проектот му беа одобрени 4,3 милиони евра од ЕУ и ќе трае 3,5 години.
Со ова финансирање, развојот што сега може да се направи во проектот МОСТ може да доведе до нови решенија за греење во станбени и индустриски апликации управувани од соларна енергија и без емисии.
Истражувачите веруваат дека оваа технологија може да биде во комерцијална употреба во рок од 10 години.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите