Прв товарен брод во светот со погон на ветер и водород со нулта емисија

Published by Zoran Mitreski on

Норвешкото иноваторство во нови поморски пловила оди напред со развојот на, како што го нарекуваат, првиот товарен брод во светот со нулта емисија. По шестмесечна конкуренција, со над 31 сопственици на бродови кои лицитираа на проектот, договорот за изградбата е доделен на проектот со име „Со Орка“ – брод напојуван од природата, бидејќи значителен дел од енергијата потребна за управување со бродот ќе се добива директно од ветерот преку две големи едра на роторот. Планот предвидува бродот да плови претежно на отворените води во Северното Море, каде што условите на ветрот се оптимални за погон потпомогнат од ветер.
Енергијата на ветерот ќе биде во прилог на мотор со внатрешно согорување што ќе согорува исклучиво водород. Дизајнерските концепти, кои понатаму ќе се развиваат во 2021 година, бараат водородот да се чува на бродот во компресирана форма.
Дизајнерскиот тим, работи и на развој на дополнителни карактеристики за единствениот пловен објект што ќе ја зголеми енергетската ефикасност и одговара на концептот на бродот.
Тие развиваат високо ефикасен труп за да се спротивстави на моќните северни ветрови.
Проектот е партнерство помеѓу две норвешки индустриски компании кои се согласија да ги споделат решенијата за бродот.
Бродот ќе пренесува агрегати од западна кон источна Норвешка за Хајделберг Цемент и на повратните патувања ќе превезува жито за Фелескијет АГРИ.
Двете компании имаат 15-годишен договор за работа на пловниот објект.
Вкупно 31 шпедитерски компании учествуваа на натпреварот и комисијата како најуспешен концепт го избра од Егил Улван Редери, семеен сопственик на бродови со седиште во Трондхајм, Норвешка, за развој, изградба и управување на товарен брод со нулта емисија.
Тековните дизајни за само-товарен брод бараат должина од 220 метри и основна тежина од приближно 5.500 тони.
Проектот сега влегува во подетална фаза на развој каде што техничките решенија ќе бидат дополнително развиени и оптимизирани.
Во текот на 2021 година, концептот на бродот ќе биде целосно развиен и оптимизиран а се очекува да започне со работа на почетокот на 2024 година.:
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Kонтакт: 075 480 380

 

Categories: Сите