Нова технологија за батерии и полначи на електрична енергија

Published by admin on

Германскиот производител на автомобили Фолксваген ќе изгради шест фабрики за батерии, ќе инсталира 18.000 станици за полнење и ќе ги намали трошоците за правење батерии за половина, рече извршниот директор на групата Херберт Дис.
Интегрирање на создавање вредност значи повеќе да не се купуваат ќелии на батерии од добавувачи, туку да се произведуваат исклучиво од своите капацитети и за своите потреби.
Првично се подготвува изградбата на првите две фабрики, едната на локацијата Салцгитер а втората заедно со шведската компанија Нортволт во Склелефтеш.
Се очекува фабриките да произведуваат клетки со вкупна енергетска вредност од 240 гигават-часови годишно.
Заедно со партнерите ќе бидат пуштени во употреба вкупно шест фабрики за ќелии во Европа до 2030 година и на тој начин ќе се гарантира сигурност во снабдувањето.
Целта е да се намалат трошоците и комплексноста на батеријата и истовремено да се зголеми нејзиниот опсег и перформанси. Ова конечно ќе ја направи е-мобилноста достапна и доминантна технологија за погон на глобално ниво.
Со цел да се заштедат трошоците за батеријата, VW сака да користи никел и манган за клетките во волуменскиот сегмент, и ако е можно, да го стори тоа без – поскапиот – кобалт.
Батериите со никел, манган и кобалт треба да се користат само за специјални апликации со високи перформанси.
Напредокот во технологијата на батериите се вели дека има влијание врз времето на полнење. Денес се потребни 25 минути за да се наполни доволно енергија на ID.4 батерија за растојание од 450 километри.
Volkswagen се надева дека ќе го намали ова време на 17 минути до 2025 година. Доколку може да ја претстави планираната батерија со цврста состојба од Quantumscape, се надева дека ќе го намали времето на полнење за уште 5 до 12 минути.
До тогаш, инфраструктурата за полнење исто така ќе биде значително поголема.
VW склучи партнерства со нафтени компании и добавувачи на електрична енергија за да постават дополнителни станици за полнење. Станици за полнење со моќност од 150 kW треба да бидат поставени над 4.000 бензиски пумпи управувании од БП и нејзината придружничка Арал, повеќето од нив во Германија и Велика Британија.
Заедно со партнерите VW планира да постави околу 18.000 јавни точки за брзо полнење во Европа до 2025 година.
Следејќи ги редовно информациите за развојот на електричните возила во глобални рамки, каде се гледа дека скоро сите земји прават подготовки за пречекување на оваа технологија на широка врата, ама според расположивите мапи, Македонија изгледа дека е повторно во кома, заспана во некаков магичен зимски сон од кој и покрај наидувањето на новата летна сезона немаме ниту една приклучна точка на бензиските пумпи поголема од 50 kW.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ И ПОЛНАЧИ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА КАКО И НИВНО ОДРЖУВАЊЕ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите