Heliogen – соларна енергија без производство на CO2

Published by admin on

Во обид да донесе енергија без јаглерод во тешката индустрија, компанијата за технологија за обновлива енергија „Хелиоген“ објави дека меѓународната компанија за рударство и метали „Рио Тинто“ планира да ја распореди сончевата технологија на „Хелиоген“ во рудник во Рио Тинто во Борон, Калифорнија.
Вториот најголем рудник во светот се обврза да ги намали своите емисии за 15% до 2030 година.
Хелиоген вели дека ова ќе биде првата концентрирана соларна технологија што се користи за напојување на рудник во САД а можеби и во светот.
Компанијата ќе ја распореди својата комерцијална технологија, напојувана со вештачка интелигенција и сет на компјутерски контролирани огледала.
Огромните редови со огледала ја опкружуваат високата кула, од кои секоја ја следи положбата на Сонцето на небото и се навалува за совршено да ја рефлектира сончевата светлина врз колектор што се наоѓа на горниот дел од кулата.
Се користи топлината од Сонцето за да генерира енергија без јаглерод што се користи за производство на пареа. Системот исто така ќе има можност да ја складира зафатената енергија во форма на топлина, овозможувајќи му на системот да се напојува и при ноќните операции.
Овој процес во потполност го заменува протокот на енергија што го нудат и фосилните горива каде се постигнуваат температури од 1.000-1.800 °C
Оваа топлина без јаглерод, ултра-високата температура може да ја искористи за напојување на тешки индустриски процеси, вклучувајќи производство на цемент, челик, петрохемикалии и рударство, што вообичаено досега зависеше исклучиво од фосилните горива за напојување на нивното работење.
Рио Тинто вели дека со користењето на овој систем има потенцијал да ги намали емисиите на јаглерод на локацијата Борон за околу 24% што е еквивалентно на отстранување на повеќе од 15.000 автомобили надвор од патот.
Двете компании започнаа со детално планирање и обезбедување владини дозволи за проектот, со цел да започнат со работа од 2022 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите