Европа на половина пат кон затворање на сите централи на јаглен до 2030 година

Published by admin on

Половина од 324-те централи во Европа со јаглен се затворени или е објавен датум за нивно пензионирање пред 2030 година. Меѓу другите се огласи и француската компанија ЕДФ која објави дека до 2022 година ќе ја затвори 162-та по ред централа со локација во Западен Бартон, на северот на Англија.
По повеќегодишно немилосрдно опаѓање на производството, половина од рудниците на јаглен во Европа се веќе затворени.
Владите, енергетските компании и финансиските институции сега мора да планираат излез во трансформацијата на јаглен до 2030 година или порано, да ги прекинат сите текови на финансирање кон јаглен и фосилен гас и наместо тоа, нивната поддршка да ја насочат кон одржливи обновливи извори и праведна транзиција на погодените заедници.
Јагленот произведува најмногу CO2 на килограм од сите фосилни горива, и затоа е важно што поскоро исклучување на неговата употреба кое е клучно во справувањето со климатските промени. Прекинати се сите субвенции за јаглен ширум светот, со кое се заштитуваат климатските глобални промени, обезбедување на поквалитетно здравје и благосостојба на луѓето.
Само во текот на последните пет години, Европа затвори или се подготвуваат да се затворат 50% од своите електрани на јаглен.
Горењето на јаглен стана сè поскапо, делумно благодарение на шемата за трговија со емисии, според која цената на испуштање на СО2 од електраните на ЕУ се зголеми од 5 € за тон СО2 од скоро 40 € / т од 2016 година.
Финансиските институции на ЕУ воведоа скоро 40 политички одлуки за ограничување на јаглен само во 2020 година и многу комерцијални банки најавија планови за прекинување на финансирањето на проектите за нови проекти за јаглен низ целиот свет.
Сеуште има некои земји од ЕУ кои ќе го пропуштат крајниот рок до 2030 година за фази на јаглен утврден во Парискиот договор. Германија планира тоа да се случи до 2038 година, додека Полска, Романија и Бугарија немаат планирано укинување, а Чешка и Словенија сè уште размислуваат за датуми.
За РЕК Осломеј и Битола немаме никакви конкретни информации за крајниот датум.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите