Новите правила за енергетска ефикасност при изградба на новите објекти

Регулаторите во Калифорнија изгласаа барање од градежниците да ја вклучат соларната енергија и батериите во многу нови комерцијални објекти, како и станбени проекти со високи згради. Тоа е најновата иницијатива во енергичните напори на државата да го забрза преминот од фосилни горива во алтернативни извори на енергија. Енергетскиот план, кој Read more…

5 Митови за обновливите извори на енергија

Во последните 20 години, обновливата енергија од ветерот и сонцето драстично пораснаа низ целиот свет. Во 2020 година, ветерната и соларната енергија пораснаа за 45%, што е нивна најголема стапка на раст од 1999 година, надминувајќи го растот на сите други извори на енергија. Овој раст е поттикнат од обврските Read more…

Соларна микро мрежа како успешна замена на дизел агрегати

До оваа година, островот Лорд Хау беше целосно зависен од производството на дизел електрична енергија. Хибридната микро-мрежа на соларна енергија, интегрирана во снабдувањето на островот од април, сега е прогласена како огромен успех. Австралија ќе обезбеди најмалку 67% од електричната енергија на УНЕСКО и ќе замени што е можно повеќе Read more…

Трката со електричните возила се вжештува

Конкуренцијата меѓу водечките производители на електрични возила е жестока, бидејќи 2024 година се смета за пресвртница кога цените на батериите на автомобили го преминуваат клучниот потрошувачки праг. Електричните возила со батерија ќе бидат доминантна форма на патен транспорт до 2050 година, сочинувајќи 56% од целата продажба на возила во таа Read more…

Зошто цената на електрична енергија во Европа достигна рекордно високо ниво

Вo ЕВРОПА трошоците за електрична енергија драстично се зголемуваат. Цените се зголемуваа постојано оваа година, бидејќи започнаа економските закрепнувања. Како резултат на зголемената побарувачка производителите не се во состојба да ги задоволат потребите на пазарот, така да цената последниве недели многукратно се зголеми. Од почетокот на септември, цените на големо Read more…

Систем за ладење без електрична енергија користи само сончева светлина и солена вода

Многу топли и суви региони на планетата во голема мера имаат потреба од ефикасни системи за ладење поради климатските промени, но не секоја заедница може да пристапи до електрична енергија за климатизација и ладење. Затоа, Универзитетот за наука и технологија на Саудиска Арабија, Абдула (КАУСТ) се зафати да развие ефикасен Read more…

Најголемата пловечка фарма на ветер во светот е инсталирана во Шкотска

Инсталацијата на најголемата пловечка офшор фарма на ветер во светот, Kincardine Offshore Wind, според АБС, е завршена крај брегот на Шкотска. Пловечката офшор ветерна фарма со номинален капацитет од 50 MW се наоѓа приближно 15 километри од југоисточниот брег на Абердиншир, во североисточна Шкотска. Ветерната фарма сместена е во длабочини Read more…

Зелен амонијак – ново чисто еколошко гориво

Често пати слушаме за амонијак како опција за чисто гориво, најсоодветен за бродски и камионски превоз, додека трката за нула јаглерод до 2050 година напредува со сета своја силина. Хемиски, амонијакот е молекула која содржи три водородни атоми, секој поврзан со еден централен азот атом. При атмосферски притисок, амонијакот е Read more…

Агро соларен систем за јаболка во Германија

BayWa r.e. и Институтот Фраунхофер за системи за соларна енергија ISE, заедно со други истражувачки партнери, го изградија првиот агро-ФВ истражувачки објект за јаболка и овошје во фармата за органско овошје Нахтвеј во Гелсдорф во Рајнска област-Пфалц. Тоа е првиот објект од ваков вид во Германија. Вкупната област за тестирање Read more…

Дрон направен за гаснење да фрла бомби врз шумски пожари

Една од добрите работи на беспилотните летала е фактот дека тие можат безбедно да летаат во услови што би се покажале опасни за авионите со екипаж. Како најефектен се смета беспилотниот хеликоптер JC260, бидејќи е дизајниран да се бори со шумски пожари. Создаден од кинескиот производител QilingUAV, JC260 може да Read more…